Masło shea – jak rozpoznać prawdziwie naturalne produkty

Masło shea to składnik o bardzo szerokim zastosowaniu w kosmetyce naturalnej, przez wielu ekspertów uważany za najlepszą spośród dostępnych substancji natłuszczających. Produkty opisywane tą nazwą są jednak sobie nierówne. Czym właściwie jest masło shea i w jaki sposób możemy zweryfikować jego jakość?

Olej z Afryki

Do wytworzenia masła shea służy olej tłoczony z nasion drzewa o nazwie Masłosz Parka. Gatunek ten rośnie w środkowej i zachodniej Afryce – to jego środowisko naturalne, jednak na świecie można spotkać również drzewa uprawiane sztucznie. Tu pojawia się pierwsza wskazówka odnośnie do jakości masła shea – produkt pochodzący z drzew afrykańskich będzie miał więcej dobroczynnych właściwości niż pochodzący z plantacji. Olej w normalnej temperaturze przyjmuje postać masła, stąd jego nazwa. Co ciekawe, Masłosz Parka w afrykańskich kulturach ma znaczenie nie tylko zdrowotne, ale również religijne – miejscowi czczą to drzewo jako święte.

Etykieta

Każdy producent oferujący masło shea stara się przedstawić swój asortyment w jak najjaśniejszych barwach – to oczywiste i zrozumiałe, dlatego opis produktu będzie zawierał przede wszystkim zalety. Jeśli jednak wiemy. w jaki sposób należy czytać zawarte w nim informacje. może się okazać rzetelnym źródłem wiedzy na temat wyrobu.

Tym, co powinno nas interesować w głównej mierze, jest typ masła shea. Na rynku znajdują się 3 rodzaje – rafinowane, nierafinowane i mieszane. Spośród rafinowane prezentuje najniższą jakość nawet, jeśli zdaniem producenta jest ona „najwyższa” i „bezdyskusyjna”. Rafinacja polega bowiem na wykorzystaniu obróbki termicznej podczas procesu tłoczenia, co zwiększa co prawda wydajność i obniża cenę, ale niszczy naturalne właściwości.

Masło nierafinowane i tłoczone w niskiej temperaturze jest dla odmiany spośród trzech wymienionych rodzajów jakościowo najlepsze, ponieważ podlega najmniejszej obróbce. Masło mieszane, opisywane też często jako „naturalne, organiczne lub skoncentrowane” (bez informacji na temat zastosowania rafinacji) to zazwyczaj rozcieńczony za pomocą wonnych olejków produkt nierafinowany – w hierarchii jakości zajmuje środkową pozycję.

Właściwości fizyczne

Jeśli opis producenta nie zawiera powyższych informacji, jakość masła możemy zweryfikować na podstawie jego właściwości. Najłatwiej na podstawie koloru – jeśli jest jednolicie biały, na sto procent mamy do czynienia z produktem poddanym rafinacji, a więc jakościowo gorszym. Masło nierafinowane, ekstrahowane wyłącznie za pomocą wody, powinno mieć kolor jasno-kremowy, ewentualnie żółto-szary.

Czasami do masła shea dodaje się dodatek korzenny, co nie wpływa negatywnie na jakość – jego kolor zbliża się wówczas do złotego. Innym ważnym kryterium jest zapach – w przypadku masła nierafinowanego jest zdecydowanie intensywniejszy. Jeśli jednolicie białe masło shea pachnie intensywnie, przyjrzyjmy się jego składowi – za zapach w tym przypadku w 9 przypadkach na 10 będą odpowiadały dodane do niego olejki eteryczne, sam produkt będzie jednak prezentował poślednią jakość.

Znacie jakieś inne sposoby na odróżnienia dobrego masła od słabego?